4 saatlik uyku ile dinç kalanların sırrı: Yeni bir genetik mutasyon keşfedildi

California Üniversitesi Araştırmaları: Yeni Genetik Mutasyon ve Uyku

California Üniversitesi’nde San Francisco’daki araştırmacılar, nadir bir genetik mutasyonun uyku üzerindeki etkilerini inceleyerek ilginç bir keşifte bulundular. Bu mutasyonu ilk kez bir insanda tespit ettikten sonra, genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan testlerde mutasyonun uyku sürelerini nasıl etkilediğini gözlemlediler. PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, mutasyona sahip fareler normal farelere göre ortalama 31 dakika daha az uyudu. Uyku yoksunluğu yaşadıklarında ise bu süre 54 dakikaya kadar çıktı.

Genetik olarak insanlara daha fazla benzerlik gösteren farelerin, günde yaklaşık 12 saat uyuduğunu düşünürsek, mutasyonun insanlar üzerindeki potansiyel etkisinin oldukça büyük olabileceği öngörülüyor. Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan nörolog ve genetikçi Ying-Hui Fu, “Bu insanlar, uyku sırasında vücutlarının detoks yapma ve hasarları onarma süreçlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriyorlar” diyor.

Normalde uyku eksikliği yorgunluk, unutkanlık ve kalp hastalıkları riskinde artış gibi olumsuz etkilere neden olabilirken, bu nadir mutasyona sahip bireylerde benzer etkilerin gözlenmediği belirtiliyor. Hatta bu kişiler uzun süre uyuduklarında kendilerini kötü hissettiklerini ifade ediyorlar.

Daha önce yapılan araştırmalarda kısa uyku ile ilişkilendirilen dört farklı gen ve bu genlerde beş mutasyon tespit edilmişti. Yeni keşfedilen SIK3-N783Y mutasyonu, “uyku hali” ile bağlantısı bilinen SIK3 genindeki altıncı mutasyon olarak kayda geçti.

Araştırmacılar, bu tür genetik farklılıkları anlayarak, gelecekte uyku bozukluklarına karşı daha etkili tedaviler geliştirmeyi hedefliyorlar. Doğal olarak kısa uyuyan bireylerin uyku verimliliğinden ilham alarak, genel olarak toplumun uyku sağlığını iyileştirmeyi amaçlıyorlar.

Related Posts

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.

Dünyanın en güçlü teleskobu ilk görüntüleri paylaştı!

Evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaştık. Amerika’daki Vera C. Rubin Gözlemevi, gökyüzünü izlemeye başladı ve ilk görüntülerini paylaştı. Sadece 10 saatlik gözlemle hem milyonlarca galaksi kayda geçti hem de daha önce hiç görülmemiş 2 bin 104 yeni asteroit keşfedildi.

Spotify’a yakında HiFi desteği geliyor! Fazladan internet harcayacak

Spotify için birkaç yıl önce tanıtılan HiFi yani kayıpsız ses kalitesine yönelik yeni gelişmeler var. Uzun bir süredir beklenen HiFi altyapısının yakında Spotify için sunulması bekleniyor.

En İyi SEO Ajansı: Dijitalde Zirveye Crabs Media ile Ulaşın

Arama motoru optimizasyonu konusunda en iyi SEO ajansı arıyorsanız, Crabs Media ile tanışma vaktiniz geldi. Crabs Media Neden En İyi SEO Ajansları Arasında? Crabs Media, dijital pazarlama sektöründe yılların tecrübesine sahip, strateji odaklı ve …

İki galaksi kümesi çarpışmaya hazırlanıyor. Hem de ikinci kez!

Bir milyar yıl sonra tekrar çarpışacak olan iki galaksi, bu tür çarpışmaların dinamikleri hakkında yeni bilgiler sunacak.

Galaksi dışında nadir karadelik olayı keşfedildi

Bilim dünyası, galaksi merkezlerinden uzakta konumlanan kara deliklerin varlığını tartışıyor. AT2024tvd keşfi, bu ‘gezgin’ kara deliklerin birleşen galaksilerin kalıntıları olabileceğine işaret ediyor.