4 saatlik uyku ile dinç kalanların sırrı: Yeni bir genetik mutasyon keşfedildi

California Üniversitesi Araştırmaları: Yeni Genetik Mutasyon ve Uyku

California Üniversitesi’nde San Francisco’daki araştırmacılar, nadir bir genetik mutasyonun uyku üzerindeki etkilerini inceleyerek ilginç bir keşifte bulundular. Bu mutasyonu ilk kez bir insanda tespit ettikten sonra, genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan testlerde mutasyonun uyku sürelerini nasıl etkilediğini gözlemlediler. PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, mutasyona sahip fareler normal farelere göre ortalama 31 dakika daha az uyudu. Uyku yoksunluğu yaşadıklarında ise bu süre 54 dakikaya kadar çıktı.

Genetik olarak insanlara daha fazla benzerlik gösteren farelerin, günde yaklaşık 12 saat uyuduğunu düşünürsek, mutasyonun insanlar üzerindeki potansiyel etkisinin oldukça büyük olabileceği öngörülüyor. Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan nörolog ve genetikçi Ying-Hui Fu, “Bu insanlar, uyku sırasında vücutlarının detoks yapma ve hasarları onarma süreçlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriyorlar” diyor.

Normalde uyku eksikliği yorgunluk, unutkanlık ve kalp hastalıkları riskinde artış gibi olumsuz etkilere neden olabilirken, bu nadir mutasyona sahip bireylerde benzer etkilerin gözlenmediği belirtiliyor. Hatta bu kişiler uzun süre uyuduklarında kendilerini kötü hissettiklerini ifade ediyorlar.

Daha önce yapılan araştırmalarda kısa uyku ile ilişkilendirilen dört farklı gen ve bu genlerde beş mutasyon tespit edilmişti. Yeni keşfedilen SIK3-N783Y mutasyonu, “uyku hali” ile bağlantısı bilinen SIK3 genindeki altıncı mutasyon olarak kayda geçti.

Araştırmacılar, bu tür genetik farklılıkları anlayarak, gelecekte uyku bozukluklarına karşı daha etkili tedaviler geliştirmeyi hedefliyorlar. Doğal olarak kısa uyuyan bireylerin uyku verimliliğinden ilham alarak, genel olarak toplumun uyku sağlığını iyileştirmeyi amaçlıyorlar.

Related Posts

İki galaksi kümesi çarpışmaya hazırlanıyor. Hem de ikinci kez!

Bir milyar yıl sonra tekrar çarpışacak olan iki galaksi, bu tür çarpışmaların dinamikleri hakkında yeni bilgiler sunacak.

Galaksi dışında nadir karadelik olayı keşfedildi

Bilim dünyası, galaksi merkezlerinden uzakta konumlanan kara deliklerin varlığını tartışıyor. AT2024tvd keşfi, bu ‘gezgin’ kara deliklerin birleşen galaksilerin kalıntıları olabileceğine işaret ediyor.

Toprak Razgatlıoğlu saliselik farkla 2’nci oldu

Çekya’da 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 5. ayağında milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, son yarışta saliselik farkla rakibine geçilerek 2. oldu.

Samsung’dan devrim niteliğinde çözüm geldi: O şikayetler tarihe karışacak

Gelişen teknoloji ile birlikte rekabetin kazışmasıyla Samsung akıllı telefonlarında yaşanan pil sorununda yenilikçi bir çözüm üretmeye hazırlanıyor. Şirketi piyasaya sürülecek yeni modellerinde kullanıma sunacağı bu sistemle birlikte bataryalar artık …

Apple’dan iPhone kullanıcıları sevindiren güncelleme

Apple, iOS 18 güncellemesiyle iPhone kullanıcılarına pratik bir yenilik sundu. Alman teknoloji yazarı Sven Kaulfuss’un GIGA’da aktardığına göre, bu güncelleme sayesinde artık WiFi şifreleri iPhone üzerinden QR kod ile paylaşılabiliyor. Özellikle …

Microsoft’tan Apple’ı kızdıran gönderme: Sosyal medyada tartışma yarattı

Microsoft ton YouTube üzerinden yayınlanan reklam filminde Copilot+ bilgisayarlarının hızına dikkat çekti. Şirket bazı Windows modellerinin Apple’ın MacBook Air serisinden daha hızlı olduğu iddiasında bulunmaktan kaçınmadı. Teknoloji severlerin …