24 yerli ürün 8 ülkeden ret aldı

Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nden Mart Ayı Verileri Açıklandı

Avrupa Birliği’nin (AB) gıda ve yem ticaretinde kamu sağlığını korumaya yönelik paydaşlarını bilgilendirmek amacıyla kullandığı Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi’nde (RASFF) 2025 yılının mart ayı verileri açıklandı. Mart ayında 40 ürünle ilgili 8 ayrı ülkeden bildirim bulunurken, bildirimlerin 24’ünü “sınır reddi”, 7’sini “dikkat için bilgi bildirimi”, 5’ini “takip için bilgi bildirimi” ve 4’ünü “Uyarı bildirimi” oluşturdu.

“Tarım Yıkıma Sürükleniyor”

Genç Parti Genel Başkanı Burçin Şahindur, verilere ilişkin açıklama yaptı. Türkiye’de gıda ve tarım krizinin günden güne derinleştiğini vurgulayan Şahindur, “İktidarın yıllardır süregelen plansız ve denetimsiz tarım politikaları dolayısıyla büyük bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. Tarımda yaşanan kriz Türk halkını çok yönlü olarak etkiliyor. Halk sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yanı sıra gıda enflasyonunda rekorlar kırılıyor. Türkiye’de tarım adeta yıkıma sürükleniyor” dedi.

“Gıda Terörü İle Karşı Karşıyayız”

Son 20 yılda çiftçiliği bırakanların sayısının 2 milyonu aştığını belirten Şahindur, “AKP iktidarı çiftçileri topraktan kopardı. Tarımda çalışan nüfus yüzde 35’lerden yüzde 17’ye kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifi verilerine göre çiftçinin borcu 2023’te 390 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye, kendi üreticisini destekleyeceğine 2023’te Sırbistan’dan et, Rusya’dan buğday, Ukrayna’dan ayçiçek yağı ithal etti. Şimdi de ülkemiz için pestisit alarmı çalıyor. 24 yerli ürün için 8 ayrı ülkeden sınır reddi aldık. Sözde ‘eskiyen’ verilere değinmiyorum bile. Açık bir gıda terörüyle karşı karşıyayız. Bu terör topraklarımızı, tohumlarımızı, çiftçilerimizi, halkımızın sağlığını ve cüzdanını tehdit ediyor” diye konuştu.

“Gıda Güvenliği Yoksa Milli Güvenlikte Yoktur”

Genel Başkan Şahindur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunlara akılcı bir şekilde yaklaşırsak çözümlerin de ne denli kolay ve erişilebilir olduğunu görebiliriz. Üretici birliklerine doğrudan devlet desteği yapılması, terk edilmiş tarım arazilerinin üretime kazandırılması ve pestisit tehlikesine karşı Tarım Bakanlığı’nın harekete geçmesi şart. Bakanlık eliyle başlatılan acil eylem planı sayesinde ziraat mühendisleri, denetçiler ve çiftçiler güç birliği yaparak bu tehlikeyi aşabilir. Genç Parti olarak ilan ediyoruz, Ege’nin zeytini de bizimdir, Doğu’nun buğdayı da, Trakya’nın ayçiçeği de. Tarımı bitiren bu sistemle, ithalata mahkum eden düzenle, çocuklarımızı aç bırakan bu anlayışla hesaplaşacağız. Çünkü açlık kader değil, siyasi tercihin bir sonucudur.”

Related Posts

Yolculuk sırasında o kurala uymayana büyük ceza!

Türk Hava Yolları, uçuş güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir düzenleme başlattı. Bu düzenlemeye göre, uçak park pozisyonuna ulaşmadan ve emniyet kemeri ikaz ışığı sönmeden yerinden kalkan yolculara ciddi yaptırımlar uygulanacak. Yeni düzenleme ile kabin ekiplerinin sorumluluğu da artırıldı.

Türk vatandaşları için vizesiz seyahat edilebilecek 7 Avrupa ülkesi

Türk vatandaşları için Avrupa’da vizesiz seyahat edilebilecek birçok ülke, tatil planlarını kolaylaştıran mükemmel fırsatlar sunuyor. Bu ülkelerde vize başvurusu yapmaya gerek kalmadan, huzurlu bir tatil geçirmek mümkün. İşte 2025 yılı itibarıyla Türk vatandaşlarının rahatlıkla ziyaret edebileceği 7 vizesiz Avrupa ülkesi.

Kurban pazarında sessizlik: ‘Emekli maaşıyla ancak horoz keser, kurban değil’

Yüksek yem maliyetleri, düşen alım gücü ve artan hayvan fiyatları kurban pazarlarını olumsuz etkiledi. Aydın’ın Nazilli ilçesindeki hayvan pazarında kurbanlık satan üretici ve esnaf, satışların durma noktasında olduğunu belirtti. Bir hayvan satıcısı, “Millet bitik durumda. Herkes son günlerini yaşıyor. Emekli, asgari ücretli bitmiş durumda. Adam emekli maaşına ancak horoz keser, tavuk keser” dedi.

Çin’de tüketici ve üretici fiyatlarında deflasyon sürüyor

Çin’de tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki süregelen düşüş, nisan ayında da devam etti.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir