Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Küresel Hidroelektrik Santral Verileri Değerlendirildi

Dünya genelindeki 145 ülke ve bölgede faaliyette olan farklı ölçeklerde toplam 5 bin 617 hidroelektrik santralinin verileri incelendi. Global Energy Monitor tarafından sağlanan Global Hydropower Tracker verilerine göre, bu santrallerin toplam kurulu gücü 1,216 gigavat seviyesinde bulunmaktadır. Ayrıca, henüz devreye alınmamış olan santrallerin potansiyel kapasitesi 1,113 gigavat olarak hesaplanıyor.

Çeşitli kapasitelerdeki hidroelektrik santrallerini takip eden veritabanı, 45 megavat ve üzeri kapasiteye sahip tesisleri kapsamaktadır. Veriler, halihazırda aktif olan santrallerin yanı sıra duyurulan, inşaat öncesi aşamada bulunan ve yapımı devam eden projeleri içermektedir.

Türkiye’deki mevcut hidroelektrik üretim kapasitesi 24 bin 944 megavattır. Ülkede şu anda inşaatı devam eden 496 megavatlık projenin yanı sıra 1689 megavatlık inşaat aşamasındaki ve 81 megavat düzeyinde duyurulan projelerin toplam kapasitesi 2 bin 266 megavatlık yeni gücün devreye alınmasını beklemektedir. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük hidroelektrik üreticilerinden biri olmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Küresel Elektrik Kapasitesinde Artış Devam Ediyor

Global verilere göre, dünya genelinde faaliyette olan toplam hidroelektrik kapasitesi 1 milyon 216 bin 363 megavattır. En yüksek hidroelektrik kapasitesine sahip ilk 20 ülke arasında ilk sırayı alan Çin, 354 bin 231 megavatlık devasa kapasitesiyle küresel hidroelektrik üretiminin yüzde 29’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri, sırasıyla 101 bin 85 megavat ve 91 bin 846 megavatlık kapasiteleriyle Çin’i takip etmektedir. Bu iki ülkenin toplamı küresel kapasitenin yüzde 8’ini oluşturmaktadır.

Kanada ve Rusya ise sırasıyla 79 bin 94 megavat ve 51 bin 941 megavatlık kapasiteleriyle yaklaşık yüzde 7 ve yüzde 4 gibi paylara sahip olarak ilk beşi tamamlamaktadır. Hindistan, Japonya ve Norveç gibi ülkeler ise listenin devamında yer almaktadır.

Türkiye, 24 bin 944 megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en yüksek hidroelektrik gücüne sahip 9. ülke konumundadır. Ülkenin bu kapasitesi, küresel toplamın yaklaşık yüzde 2’sine denk gelmektedir.

Related Posts

Merkez Bankası, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yıllık enflasyonun enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydettiğini bildirdi.

Don ve kuraklık soğanı etkilemedi: Tarlada 8 TL’den alıcı buluyor

Türkiye’de 65 ili etkileyen don olaylarının ardından pek çok mahsulün zarar görürken toprak altında yetişen soğanda herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Fakat ürünün tarla ve market arasındaki değişen fiyat farkları dikkat çekiyor.

Trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti ortaya çıktı: Zarar çok büyük

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, mega kentteki trafik sıkışıklığının yıllık maliyetinin yaklaşık 6-7 milyar dolar olduğunu bildirdi. Dündar, “Karayolu …

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …

Ünlü spor ayakkabı firması Skechers 9.4 milyar dolara satıldı

Ünlü spor ayakkabı firması Skechers 9.4 milyar dolara satıldı

İsviçre enflasyonunda durgunlaşma

İsviçre’de tüketici fiyatları Nisan ayında bir önceki yıla göre değişmeyerek ekonomistlerin yüzde 0.2 artış beklentisini boşa çıkardı. Mart ayında kaydedilen yüzde 0.3’lük artıştan sonra gelen bu sabit seviye, ülkede Mart 2021’den bu yana görülen en …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir