Tüp Bebek Tedavisinde Poligenik Embriyo Taraması (PES) Yöntemiyle Genetik Riskler Belirlenebilecek
Tüp bebek (IVF) tedavisinde genetik tarama yöntemleri hızla gelişirken, embriyoların genetik risklerini belirlemek için yeni bir teknik olan Poligenik Embriyo Tarama (PES) dikkatleri üzerine çekiyor. Poligenik Embriyo Taraması, embriyoların genetik yatkınlıklarını analiz ederek, ileride yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sık görülen hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceği konusunda umut vaat ediyor. Kadın hastalıkları, doğum ve tüp bebek uzmanı Doç. Dr. Şefik Gökçe, bu yenilikçi teknolojinin potansiyel etkilerini değerlendirdi.
Poligenik Hastalıklar ve Genetik Yatkınlık
Doç. Dr. Şefik Gökçe, birden fazla genin etkilediği hastalıkların genetik yapılarının incelenmesinin önemine dikkat çekerek, yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, kanser türleri, Alzheimer ve depresyon gibi yaygın rahatsızlıkların, tek bir gen yerine çoklu gen etkisiyle oluştuğunu vurguladı. Gelişen genetik bilim alanında, Poligenik Risk Skorları (PRS) aracılığıyla bireylerin genetik yapısındaki farklı varyasyonların değerlendirilmesiyle ilerleyen yaşlarda belirli hastalıklara yakalanma riskinin tahmin edilebileceğini belirtti.
Poligenik Embriyo Tarama (PES) Nedir?
Doç. Dr. Şefik Gökçe, Poligenik Embriyo Taraması (PES) yöntemiyle tüp bebek tedavisinde elde edilen embriyoların genetik olarak incelenebileceğini açıkladı. Bu yöntem sayesinde, embriyoların genetik yapısına bakılarak, gelecekte hangi hastalıklara yatkın olabileceğinin hesaplanabileceğini ve bu sayede en sağlıklı embriyoların seçilerek anne adayına transfer edilebileceğini belirtti.
Diğer yandan, PES’in henüz bilgilendirme amacıyla kullanılabileceğinin altını çizerken, tıbbi faydalarının kesinleşmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı. Gökçe, şu anda genetik hastalık riski en düşük embriyonun seçilmesi amacıyla kullanılan PES yönteminin uzun vadeli sağlık üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Gelecekte Hastalıkları Önlemek Mümkün Mü?
Doç. Dr. Şefik Gökçe, Poligenik Embriyo Taraması (PES) yönteminin ileriye dönük olarak, genetik yatkınlığı olan bireylerin doğum öncesinde belirlenerek, yaygın kronik hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabileceğini belirtti. Ancak, şu anda bu teknolojinin kesin sonuçlarını elde etmek için daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç olduğuna işaret etti.
More Stories
Uzmanından ‘inatçı öksürük’ uyarısı
’Sahte alkol’ uyarısı: ‘Belirtiler başka hastalıklarla benzer, şüphenin söylenmesi çok önemli’
Uzmanı uyardı; süt dişlerinin erken kaybı ortodontik sorunlara neden olabiliyor