Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Mahkeme kararının ardından Koç Holding’deki hisse dağılımı değişiyor

İş insanı İnan Kıraç’ın 2024 yılında Emine Alangoya ile yaptığı evliliğin mahkeme kararıyla iptalinin ardından Koç Holding’deki hisse dağılımında da değişiklik yaşanacak. Kararla birlikte Suna Kıraç’tan İnan Kıraç’a miras kalan hisseler için ‘tek varis’ konumunda Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç bulunuyor.

Yurt dışından gelen ürünlerde sağlık riski: Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, yurt dışındaki e-ticaret platformlarından satın alınan ürünlerin tüketici sağlığı ve güvenliğini tehdit etmemesi için harekete geçti.

Fransız Cruise Gemisi Marmaris’te

Le Dumont D’urville, 125 personel ve 117 yolcusuyla Marmaris’e demir attı, Bodrum’a gidecek.

Schengen Vizesinde Kolaylık

Bakan Bolat, AB’nin vize süreçlerinde sağladığı kolaylığı duyurdu, ticari faaliyetlere katkı bekleniyor.

ABD’de perakende satışlar beklentilerin üzerinde arttı

ABD’de perakende satışlar, haziranda yüzde 0,6 ile beklenenden fazla artış kaydetti.

Antalya’ya 4 alanda yatırım teşviki! Bakan Kacır detaylarını açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Antalya için belirledikleri 4 öncelikli alandaki yatırımlar için güçlü teşvikler sunacaklarını bildirerek, “Türkiye Yüzyılı’nda şehirlerimizin yıldızı daha güçlü parlayacak” ifadesini kullandı.