Oytun Erbaşın Bilimsel Etik Dışı Yayınlara İlişkin Skandalı Ortaya Çıktı
Türk tıp doktoru Profesör Oytun Erbaş, bir kez daha gündemde. Koronavirüs salgınında Türklerin diğer ülkelere göre daha az etkileneceği iddiasında bulunmuş olsa da salgında binlerce kişi hayatını kaybederken Erbaş, sert eleştirilere maruz kalmıştı.
Erbaş, zaman zaman magazinsel çıkışlarıyla da adından bahsettiriyor.
Üslubu nedeniyle bilim yerine eğlenceye dönüştüğü iddiaları doğrultusunda, Erbaş‘ın bilimsel etik dışına çıktığı belirtiliyor.
Bilimsel olarak Erbaş‘ın kendisinin denetleyeceği bir durumla karşı karşıya olduğu ortaya çıktı.
Erbaş‘ın, Journal of Experimental and Basic Medical Sciences adlı bilimsel makale dergisinin genel yayın yönetmeni ve sahibi olduğu bilgisi ulaşıldı. Dergide yayımlanan makalelerin yüzde 90’ından fazlasında Erbaş’ın imzası bulunuyor.

Bir araştırmacının kendi objektifliğini bilimsel olarak denetlemesi mümkün değildir. Bu durum, Erbaş hakkında yabancı akademik platformlarda da tartışma yarattı.
Akademi çevrelerinde etik dışı çalışmalar yapan ve içi boş yayınlar yapan dergileri ifşa eden Fake_Journals (Sahte dergiler) isimli hesap, Erbaş için özel bir grafik oluşturdu.

Turuncu çubuklar, her sayıda Oytun Erbaş tarafından yazılan makale sayısını göstermektedir.
Hesap, Erbaş‘ın kendi dergisinde yayımladığı makalelerin veri analizini gerçekleştirdi ve %89’unun Erbaş’a ait olduğunu ortaya çıkardı.

More Stories
Emekliydi… Çocuğunun aldığı civciv hayatlarını değiştirdi
Cumhur İttifakı’nda ‘İmralı’ ayrımı: ‘Ortaklarımızın abdestinden şüphemiz yok ama…’
STK’lardan ortak Suriye çağrısı