Hastalıklar artıyor: “Türkiye’de 100 bin aile aşı karşıtı”

Bebek Ölümlerinde Yüzde 40’a Varan Azalma!

Son yıllarda gelişen aşı teknolojileri, bebek ölümlerini önemli ölçüde azalttı. 1974 yılından bu yana 154 milyon insanın hayatını kurtaran aşılar, artık dakikada altı kişinin yaşamını kurtarıyor.

Sıtma, HPV, kolera, dang humması ve menenjit gibi ölümcül hastalıklar için geliştirilen yeni aşılar, insan hayatını her yaşta koruyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2025 aşı haftasını “Herkes için aşı mümkün” temasıyla kutluyor. Ancak, pandeminin ardından dünya genelinde aşı karşıtlığının artması endişe verici bir durum haline geldi.

Özellikle kızamık gibi çocukluk hastalıklarının yeniden artış göstermesi, aşı karşıtlığının etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Avrupa ve Orta Asya’da kaydedilen kızamık vakalarının son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ortak raporlarla doğrulandı.

Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlık Bakanlığı’ndan derlediği verilere göre, Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2011 yılında sadece 183 iken günümüzde 100 bini aşmış durumda.

Aşı karşıtı eğilimlerle mücadele etmek adına, ailelere aşısızlığın potansiyel riskleri detaylı bir şekilde anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Eğer aşı yaptırmama konusunda ısrar devam ederse, yasal süreç başlatılıyor.

İl Sağlık Müdürlükleri, konuyu yasal çerçevede ele alarak mahkemelere taşıyor. Mahkeme kararlarıyla çocuklar için sağlık tedbirleri alınabiliyor. Doktorlar, aşı karşıtlığının toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

Suriye’ye gidenler yolcular dikkat! Türkiye’ye geri dönüşte yeni düzenleme

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği, askeri gerginlikler nedeniyle Suriye’de hava yolu ulaşımının aksaması üzerine Türkiye’ye kara sınır kapılarından dönüş için yeni bir düzenleme yapıldığını duyurdu.

AB’den Türkiye ile iş birliği mesajı: Savunma alanında SAFE kredilerine erişim hakkı var

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Türkiye’nin uluslararası güvenlikte oynadığı role dikkat çekti. Kallas, İstanbul’un son dönemde bir arabuluculuk merkezi haline gelmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

TBMM Genel Kurulu toplanamadı: 24 Haziran’a ertelendi

TBMM Genel Kurulu, Başkanlık Divanı oluşmadığından toplanamadı. Genel Kurul’un çalışmalarına 24 Haziran Salı günü devam etmesi kararlaştırıldı.

Ümit Özdağ’dan TBB’ye ziyaret… TBB Başkanı Erinç Sağkan: ‘Türkiye’nin ivedi olarak hukuk devleti çizgisine tekrar oturması gerekiyor’

Tahliye olmasının ardından ziyaretlerini sürdüren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ı ziyaret etti. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Özdağ, Türkiye Barolar Birliği’nin verdiği hukuki destek için teşekkürlerini iletti. Sağkan, “Türkiye’nin ivedi olarak hukuk devleti çizgisine tekrar oturması gerekiyor. Bu anlamda Türkiye Barolar Birliği olarak üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeye gayret ediyoruz. Haksızlık nereden gelirse gelsin, karşısında hukuk devleti ve hukukun üstünlüğünü savunma gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

Netenyahu’nun stratejik felaketi: İran-İsrail Savaşı’nda rüzgar tersten eser mi?

13 Haziran 2025’te patlayan o haberle dünya donup kaldı: İsrail, hiçbir uyarı yapmadan İran’ın kalbine devasa bir saldırı düzenledi! Askeri üsler, nükleer tesisler… Tam 100’den fazla hedef cayır cayır yandı! Hedefte ne mi vardı? İki gün sonra …

Sağlık emekçilerinden maaş kesintilerine tepki: Maaş bordrolarını yaktılar

Eskişehir’de sağlık emekçileri, “Son 6 ayda aile sağlığı merkezine başvurmayan hastadan dolayı aile hekimlerinin ve ebe/hemşirelerin maaşından kesinti yapılır” düzenlemesi gerekçe gösterilerek aile sağlığı merkezi çalışanlarının maaşından kesinti yapılmasını protesto amacıyla bordrolarını yaktı.