Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Eleştiri

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. İktisatçılardan Prof. Aziz Konukman’ın, “Enflasyonu artıran kâr marjları ama serveti vergilendiremiyorlar. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp” şeklindeki sözleri gündemde.

Temmuz 2025’te emekli ve ücretliler, artan enflasyon ve düşük zam oranlarıyla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Asgari ücrete zam yapılmazken, memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 16.67 zam yapıldı. Yapılan zamlar, yıllık enflasyonun altında kalırken, kamu işçileri için görüşmeler devam etmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarısını kanıtladı, enflasyon geriledi” açıklamasına tepki gösteren ekonomistler, uygulanan ekonomi politikalarının halkı daha da yoksullaştırdığını savunuyor.

Prof. Aziz Konukman: “Bir tek emekçiye sözleşme dayatılıyor”

İktisatçı Prof. Aziz Konukman, enflasyonun temel nedeninin “talep fazlası” olmadığını, asıl nedenin “kâr odaklı enflasyon” olduğunu belirtti. Konukman, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu açıklamalarında yer alan “fiyatlama davranışlarının dezenflasyon üzerinde risk yarattığı” ifadesine dikkat çekti.

Konukman’a göre, özel sektör fiyatları geçmiş enflasyona göre belirliyor, kâr marjı ekliyor ve kamu kurumları da enflasyona katkıda bulunuyor. Ancak sadece emekçilerin gelirlerinin sınırlı tutulduğunu vurguladı. Konukman şu şekilde konuştu:

“Enflasyonu artıran kâr marjları ama bir türlü serveti vergilendiremiyorlar. Ücretlilerin hem reel olarak geliri azaltılıyor hem de azalan gelirlerden bütçeye ‘vergi hortumu’ bağlanıyor. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp.”

İnan Mutlu: “Kâbus yaşıyorlar”

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sabit gelirli kesimlerin son beş yılda “kâbus senaryosunu” yaşadığını ifade etti. Mutlu, her ay ortalama 262 bin kişinin banka borcu yüzünden yasal takip sürecine girdiğini belirtti.

Çözüm Önerisi: Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

İnan Mutlu, sorunun kemer sıkmak değil, devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamak olduğunu belirtti. Gelir dağılımının düzeltilmesi, üretim ve sanayi politikalarının dış açığı azaltacak şekilde yeniden yapılandırılması ve yüksek gelir gruplarının daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

AYSAD Başkanı Sait Salıcı: Sanayicimizin dayanacak gücü kalmadı

Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) tarafından İzmir’de düzenlenen “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı panelde konuşan AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, sektörün zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Yaklaşık 2,5 yıldır sektör hiç olmadığı kadar zorluklar içerisinde” dedi.