Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz liderliğindeki “iShe: Yaşlılar için Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibiyle bir araya gelerek, sağlık alanında yenilikçi ve özgün projeler geliştiren üniversiteye desteklerini belirtti. Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğindeki ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Proje lideri Doç. Dr. Aslı Kılavuz, proje kapsamında yapay zeka ve dijital sağlık izleme sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Projede yer alan multidisipliner ekip ise yaşlıların teknolojiden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Proje Detayları ve Hedefler

Projenin amacı, yaşlı bireylerin bilişsel sağlık durumunu izleyerek, erken dönemde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve müdahale etmek olarak belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğini yaptığı proje, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimini artırmayı ve bilişsel bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında akıllı telefonlar aracılığıyla yalnız yaşayan yaşlı bireyler için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi oluşturulacak. Bu sayede, yaşlı bireylerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Polikliniği’ne başvuracak 10 yaşlı bireyi proje kapsamına dahil ederek çalışmalarını sürdürecek. Ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipini geliştirerek, yaşlı bireylerin sağlık sorunlarının erken teşhisine katkı sağlayacak.

Çalışma Kaynağı: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İki galaksi kümesi çarpışmaya hazırlanıyor. Hem de ikinci kez!

Bir milyar yıl sonra tekrar çarpışacak olan iki galaksi, bu tür çarpışmaların dinamikleri hakkında yeni bilgiler sunacak.

Galaksi dışında nadir karadelik olayı keşfedildi

Bilim dünyası, galaksi merkezlerinden uzakta konumlanan kara deliklerin varlığını tartışıyor. AT2024tvd keşfi, bu ‘gezgin’ kara deliklerin birleşen galaksilerin kalıntıları olabileceğine işaret ediyor.

Toprak Razgatlıoğlu saliselik farkla 2’nci oldu

Çekya’da 2025 Dünya Superbike Şampiyonası’nın (WSBK) 5. ayağında milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, son yarışta saliselik farkla rakibine geçilerek 2. oldu.

Samsung’dan devrim niteliğinde çözüm geldi: O şikayetler tarihe karışacak

Gelişen teknoloji ile birlikte rekabetin kazışmasıyla Samsung akıllı telefonlarında yaşanan pil sorununda yenilikçi bir çözüm üretmeye hazırlanıyor. Şirketi piyasaya sürülecek yeni modellerinde kullanıma sunacağı bu sistemle birlikte bataryalar artık …

Apple’dan iPhone kullanıcıları sevindiren güncelleme

Apple, iOS 18 güncellemesiyle iPhone kullanıcılarına pratik bir yenilik sundu. Alman teknoloji yazarı Sven Kaulfuss’un GIGA’da aktardığına göre, bu güncelleme sayesinde artık WiFi şifreleri iPhone üzerinden QR kod ile paylaşılabiliyor. Özellikle …

Microsoft’tan Apple’ı kızdıran gönderme: Sosyal medyada tartışma yarattı

Microsoft ton YouTube üzerinden yayınlanan reklam filminde Copilot+ bilgisayarlarının hızına dikkat çekti. Şirket bazı Windows modellerinin Apple’ın MacBook Air serisinden daha hızlı olduğu iddiasında bulunmaktan kaçınmadı. Teknoloji severlerin …