ABD gümrük vergileri Türkiye’nin yararına mı? Rekabet ayrıntısı…

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Beyaz Saray’daki etkinlikte, 185 ülkeye yönelik karşılıklı tarifeler getiren kararnameyi imzaladı.

Bu kararnameyle, ABD’nin birçok ticaret ortağından ithal edilen mallara yüzde 10 ila yüzde 50 arasında değişen tarifeler uygulanmaya başlandı.

Buna göre, Avrupa Birliği’ne (AB) yüzde 20, Çin’e yüzde 34, Vietnam’a yüzde 46, Tayvan’a yüzde 32, Japonya’ya yüzde 24, Hindistan’a yüzde 26, Güney Kore’ye yüzde 25, Tayland’a yüzde 36, İsviçre’ye yüzde 31, Endonezya’ya yüzde 32, Malezya’ya yüzde 24, Kamboçya’ya yüzde 49, Güney Afrika’ya yüzde 30, Bangladeş’e yüzde 37 ve İsrail’e yüzde 17 tarife getirildi.

Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan’ın aralarında olduğu bazı ülkeler için yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağı duyuruldu.

Trump’ın, yerli üretimin artırılması amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi uygulanmasına yönelik kararnameyi de duyurması, dünya otomotiv pazarında endişeleri artırdı.

‘REKABET AVANTAJI SAĞLAYACAK’

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, yaptığı açıklamada, ABD’nin Türkiye’ye baz seviyede ek gümrük vergisi uygulamasının, daha yüksek vergiye tabi ülkelere kıyasla ABD’ye ihracatta rekabet avantajı sağlayacağını belirterek, “Bu oranlar otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli olacak olup, bir kısım tedarik sanayi açısından göreceli bir avantaj oluşması beklenebilir. Motorlu taşıtlar için ise daha önce açıklanmış olan ilave gümrük vergileri geçerli olup, dün açıklanan yeni vergiler motorlu taşıtları kapsamıyor. Bugün itibarıyla devreye giren motorlu taşıtlara yönelik yüzde 25 ilave gümrük vergisinin tüm ülkelere eşit olarak uygulanacağı anlaşılıyor. Yapılan açıklamada ana komponentlere yönelik yüzde 25 ilave gümrük vergisinin ise tüm ülkeler için mayıs ayında yürürlüğe gireceği anlaşılıyor” diye konuştu.

Eroldu, 5 Nisan’da yürürlüğe girecek Türkiye için yüzde 10’luk ek gümrük vergisinin, AB için yüzde 20 olarak uygulanacağını hatırlatarak, bu oranların otomotiv üretiminde kullanılan bazı parçalar için geçerli olacağını ve bazı tedarik sanayi ürünlerinde göreceli bir avantaj sağlayacağını belirtti.

Eroldu, şunları kaydetti:

“Motorlu kara taşıtları ve ana komponentler için tüm ülkelere getirilen yüzde 25 ilave gümrük vergisi ABD’ye ihracatta ülkeler arası rekabetçilikte bir değişim yaratmayacak. Ancak ithal üretim girdilerinde ve ithal araçlarda oluşacak maliyet artışı ABD’de araç fiyatlarında artışa, talep daralmasına ve karlılıklarda azalmaya sebebiyet verecek. İlerleyen dönemde diğer ülkelerin ABD’ye yönelik alması olası tedbirler sebebiyle otomotiv ürünlerinin fiyatlarında artış olması beklenebilir. Uzun vadede ise ABD’de yatırım kararlarını destekleyici etki yaratılması söz konusu olabilir. Alınan kararlar ile oluşturulan koruma duvarları ABD otomotiv sanayinin rekabetçiliğini ve ihracatını olumsuz yönde de etkileyecek.”

Related Posts

Avrupa sıralaması yayımlandı: Türkiye net kazançta sondan ikinci!

Avrupa ülkeleri arasında net kazançlarda büyük farklar yaşanıyor. Türkiye, çocuklu ailelerde gelir farkı olmayan tek ülke olarak öne çıkıyor. Satın alma gücündeki farklılıklar ise Doğu ve Batı Avrupa arasında sürüyor.

Gram altının yeniden zirve yapacağı dönemi açıkladı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara altın piyasasında dikkat etmeleri gereken fırsatlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Memiş, “Üzülmeyin, tekrar bir fırsat verecektir” diyerek yeni alım fırsatlarının yakın olduğunu vurguladı.

TÜİK’in güven endeksi açıklandı! Son veriler ne anlatıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Güven Endeksi’nin Mayıs 2025 verilerini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi Nisan 2025’te 83,9 …

Euro Bölgesi’nde enflasyon rakamları açıklandı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) nisan ayı nihai enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde martta yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon nisanda da yüzde 2,2 olarak belirlendi. TÜFE, nisanda aylık …

Türkiye’de, 4 ayda 4,7 milyon dolarlık hamsi ihracatı yapıldı!

Türkiye’de, 4 ayda 4,7 milyon dolarlık hamsi ihracatı yapıldı!

Yanıltıcı reklamlara yaklaşık 125,3 milyon lira ceza

Reklam Kurulu, mevzuata aykırılık tespit ettiği reklamlar için yılın ilk 5 ayında 661 dosya için durdurma ve 125,3 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.