Muhalefetin Anayasa endişesi: Komisyonun Anayasa ile ilişkisi olmadığı ilan edilsin

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Siyasi Partilerle Kürt Sorunu Komisyonunu Görüştü

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Kürt sorununun çözümü için planlanan komisyonu siyasi partilerin grup başkanları ve başkanvekilleriyle görüştü. İyi Parti dışındaki tüm siyasi partiler, kuruluma olumlu yaklaşırken bazı başlıklarda prensipte uzlaşı sağlandı. İyi Parti ise endişelerini dile getirdi. Muhalefet, komisyonun anayasa ve anayasa değişikliğiyle ilişkilendirilmemesini talep etti. Kurtulmuş, tüm siyasi partilerden öneri alarak komisyonun Meclis kapanmadan önce kurulmasını hedefliyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM’deki siyasi partilerin grup başkanları ve başkanvekilleriyle bir araya geldi. Toplantıda, Meclis çalışmalarının verimli yürütülmesi ve Kürt sorununun çözümü kapsamında planlanan komisyonun temel gündemleri konuşuldu.

Meclis Çalışmaları ve Komisyon Gündemdeydi

Kurtulmuş, Meclis çalışmalarının daha verimli olabilmesi için hazırladığı taslağı grup temsilcilerine iletmişti. Toplantıda, grup başkanvekilleri taslak hakkında öneri ve itirazlarını sundu.

Kurtulmuş, Komisyon Kuruluşunu Acele Ettirmek İstiyor

Toplantının ikinci gündeminde, Kürt sorununun çözümüne yönelik planlanan komisyon yer aldı. Kurtulmuş, başlatılan sürecin önemine vurgu yaparak Meclis’in bu konuda inisiyatif alması gerektiğini belirtti. Komisyonun Meclis kapanmadan kurulması için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Bazı Siyasi Partilerden Olumlu Yaklaşım, İyi Parti Endişeli

İyi Parti hariç diğer siyasi partiler, komisyonun kurulmasına olumlu yaklaştı. İyi Parti, sürecin şeffaf olmadığını belirterek endişelerini dile getirdi. Komisyonun ihtiyacının ve mevcut yasal boşlukların sebeplerini sorguladı.

Kuruluş Yöntemine İlişkin Farklı Görüşler

Diğer siyasi partiler, komisyonun yapısı ve çalışma yöntemleri konusunda farklı öneriler sunarken, muhalefet yasa ile kurulmasını önerirken AKP ise Meclis Başkanı’nın inisiyatifiyle bir komisyon önerdi. Tüm siyasi partilerin prensipte uzlaşmaya vardığı noktalar arasında Meclis’te tüm partilerin temsil edilmesi, nitelikli çoğunlukla karar alınması gibi konular bulunuyor.

Muhalefet Anayasa Endişesi Taşıyor

Muhalefet temsilcileri, kurulacak komisyonun anayasa değişikliğiyle bağlantısız olduğunun ilan edilmesini önerdi. Pazartesi gününe kadar yazılı önerilerin iletilmesi bekleniyor. Öneriler Meclis Başkanı tarafından değerlendirilip ortaklaştırıldıktan sonra siyasi parti temsilcileri tekrar bir araya gelecek.

Related Posts

İstanbul’da barajlar o kritik seviyeye yaklaştı

İstanbul’da kente su sağlayan barajların doluluk oranı belli oldu.

Malazgirt ruhu Kudüs İttifakı

Yeni Şafak Gazetesi’nin 13 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Terör bitti sıra faiz belasında “Terörsüz Türkiye” sürecinde önceki gün kritik bir gelişme yaşandı ve terör örgütü PKK silah bırakmaya başladı. Sıra …

İmamoğlu’ndan Adıyaman mitingine davet: Son sözü adaletten yana olanlar söyleyecek

İmamoğlu’ndan Adıyaman mitingine davet: Son sözü adaletten yana olanlar söyleyecek

Düzenli gemi seferlerine ilişkin esaslarda düzenleme

Türkiye’deki kıyı tesisleri arasında ve yurt dışındaki kıyı tesislerine yönelik araç veya yolcu taşıyan gemilerle yapılan düzenli seferlere ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi.

Gazzelinin çilesi çok… Gazze’de güç boşluğu çetelere yaradı

Gazze Şeridi’nde 21 aydır devam eden soykırımda İsrail’in saldırılarına rağmen hayatta kalmaya çalışan 2 milyon Filistinli, komisyoncu çetelerin kurduğu düzenden kaçamıyor. Nakit paraya ulaşmak için yüzde 40 komisyon vermek zorunda kalan insanlar en temel gıda maddelerine bile erişemiyor.

Cevheri Güven’e bilgi sızdırılması davasında istenen cezalar belli oldu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) medya yapılanmasında yer alan firari Cevheri Güven’e bilgi ve belge verdikleri iddiasıyla yargılanan 4 emniyet mensubundan 3’ü hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 5’er yıla kadar, sanık Serkan Dinçer hakkında ise “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.